Vijf krachtige vrede citaten en daden

1. John Lennon en Yoko Ono
Stel je voor dat alle mensen in vrede leven.

‘Hun huwelijk van 20 maart 1969 zou een groot persevenement zijn, en John en Yoko besloten om de publiciteit te gebruiken om wereldvrede te bevorderen. Zij brachten hun huwelijksreis voor een week door in de presidentiële suite (kamer 702) in het Amsterdam Hilton Hotel tussen 25 en 31 maart’ (Wikipedia, 2017). De Amsterdam Bed-In was erg populair bij hun fans en kreeg veel persaandacht. Na het evenement stuurden John en Yoko eikennootjes aan staatshoofden in verschillende landen over de hele wereld, met als doel een symbool van vrede te planten.

vrede

2. Mahatma Gandi
Geweldloosheid is een intensief actieve kracht wanneer het goed begrepen en gebruikt wordt.

Van 1920 tot 1922 begon Gandhi de ‘Niet Meewerk Beweging’ (Non-Cooperation Movement). In 1930 legden de Britten een wet aan India op dat geen Indiër zout in het land mocht verzamelen of verkopen. ‘Gevolgd door tientallen, leidde Gandhi een vreedzaam protest tegen de opgelegde wet van Groot-Brittannië. Gandhi liep 240 mijl en leidde de protesterenden naar de Arabische Zee om een handjevol zout uit de modderige wateren van de zee te halen (Globalcitizen.org, 2017).  Hoewel dit een relatief kleine symbolische handeling was voor onafhankelijkheid, werd Gandhi in de gevangenis gegooid. Zeventien jaar later werd India onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.

3. Cesar Chavez
Ik ben ervan overtuigd dat de ware daad van moed, de sterkste daad van de mensheid, is onszelf voor anderen opofferen in een totaal geweldloze strijd voor rechtvaardigheid.

Cesar Chavez leidde de Delano Grape Boycott en pleitte voor vreedzame boycots, protest en geweldloze 25-dagen hongerstakingen. Het doel was om wetgeving te wijzigen om het misbruik van de landbouwers van Amerika in de late jaren zestig te beëindigen. ‘Hij leidde een vijfjaarlijkse staking in Delano, Californië, waardoor meer dan 2.000 boeren werden samengebracht om minimaal loon te eisen, voornamelijk voor onderbetaalde en overwerkende Filipijnse boerenarbeiders. Dit heeft ertoe geleid dat meer dan 17 miljoen Amerikanen druiven uit Californië boycotten, wat er toe leidde dat vakbonden werden veiliggesteld, er betere lonen kwamen en de veiligheid in landbouwbedrijven verbeterde’ (Globalcitizen.org, 2017).

4. Rosa Parks
Ik was niet oud, hoewel sommige mensen een beeld hebben van mij als oud toen. Ik was tweeënveertig. Nee, het enige waar ik moe van was, was moe om toe te geven.

‘Het weigeren van Rosa Park om haar stoel op te geven aan een witte passagier op een bus in Montgomery, was een vreedzame actie die meer opleverde dan iemand zou kunnen voorstellen. Ze verspreidde zo eenvoudig het bericht dat alle mensen gelijke plaatsen verdienen. Daarna weigerde bijna de gehele zwarte bevolking in Montgomery het openbaar vervoer te gebruiken’ (Mentalfloss.com, 2017). Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot een jaar later in 1956, de segregatie op openbare bussen als ongrondwettelijk te verklaren.

5. Martin Luther King
Ik heb een droom .. dat iedereen gelijk is gemaakt.

Martin Luther King wordt gevierd als held niet alleen als leider van Rosa Parks Montgomery Bus Boycott, wat er dus toe leidde dat het hooggerechtshof zich uitsprak tegen de segregatie in bussen, maar ook voor het benoemen van dromen en hoop die door velen in een tijdperk van omwenteling werden gedeeld. ‘Vredige protesten werden tegen gegaan door brandslangen en aanvalshonden die door de lokale politie werden ingezet. Beelden van dit geweld, uitgezonden op het nationale nieuws, veroorzaakten zo’n verontwaardiging wat een politieke sfeer creëerde waarin de sterke federale burgerrechtenwetgeving mededogen en doorgang kreeg. Het volgende jaar tekende president Lyndon Johnson de Civil Rights Act van 1964’ (Sparknotes.com, 2017).