Triggerpoints: 10 rampzalige blunders van bedrijven

Triggerpoints lijden vaak tot protest en opstand. De volgende 10 rampen hebben heel wat stof doen opwaaien, met name ook over de ethiek van het bedrijfsleven. De genoemde schandalen zijn zo groot dat ze tot een kritieke massa aan verzet hebben geleid. Oftewel er is grootschalig media aandacht aan besteed en de bedrijven zijn onder druk gezet om hun misstanden ongedaan te maken of te compenseren: triggerpoints.

triggerpoints

1. Giframp Bhopal
De giframp in Bhopal staat bekend als een van de grootste industriële ramp ooit. In Bhopal in India kwam in 1984 veertig ton methylisocyanaat (MIC)vrij uit een bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide. Deze gebeurtenis leidde tot minstens 50.000 slachtoffers met ernstige aandoeningen Daarnaast tastte het de gezondheid van tussen de 150.000 tot mogelijk wel 600.000 andere mensen aan, waarvan later nog 6000 aan de gevolgen van de blootstelling zouden bezwijken. Dertig jaar na dato (2014) worden er als gevolg van de ramp nog steeds misvormde kinderen geboren.

2. Tsjernobyl Kernramp
Een van kernreactoren in kerncentrale van Tjernobyl, in handen van een Russisch staatsbedrijf, ontplofte in 1986. De radioactiviteit werd over Europa en andere delen van de wereld verspreid en zorgde met name de eerste tien dagen voor neerslag van radioactieve stofdeeltjes. De WHO schatte dat onder de 600.000 mensen die ten gevolge van deze kernramp een stralingsdosis opliepen ca.9000 mensen overleden aan kanker.

3. De Panama Papers
Door een lek bij het advocatenkantoor Mossack Fonseca werden 11,5 miljoen documenten buitgemaakt die laten zien hoe de rijken der aarde, inclusief vele bedrijven, hun vermogen beschermen tegen belastingheffing. Het lek bracht velen vooraanstaande personen en bedrijven in verlegenheid en wakkerde wrok en populisme aan.

4. IBM en de Holocaust
IBM heeft voor Hitler nationale gevoelige documenten verzameld uit landen in heel Europa en Amerika voor om alle Joden voor Duitsland te helpen te lokaliseren. Daardoor kon IBM betere ponskaarten voor concentratiekampen leveren die gebruikt werden om Joden te sorteren en te categoriseren. Zo kon op een efficiënte en bekwame manier gebruikt gemaakt worden van de geautomatiseerde IBM ponskaarten en ingezet worden voor de uitroeiing van Joden in concentratiekampen. IBM schuwde evenmin om de kampmedewerkers op te leiden om de apparatuur goed te gebruiken.

5. Shell vervuilt Nigeria
In het dorp Oruma in Nigeria in juni 2005, vind een grootste olievervuiling door een olielekkage van Shell plaats waardoor visvijvers en landbouwgrond onbruikbaar werden. Milieudefensie en de betreffende Nigerianen sleepten Shell voor de rechter. Shell houdt tot op de dag van vandaag vol dat de steeds terugkerende olielekken worden veroorzaakt door sabotage, wat kan maar niet bewezen is. Daarnaast lopen er rechtszaken tegen Shell tegen de schending van mensenrechten van het Ogoni-volk in en rond Oruma.

6. Fukushima Kernramp
Na een aardbeving in 2011 worden vier kerncentrales van Tepco in Japan stilgelegd.‘Aanvankelijk schatte het Japanse kernenergie-agentschap NISA het ongeluk in op INES-niveau 4, wat al vrij snel werd verhoogd naar niveau 5. Buitenlandse deskundigen gaven op 18 maart reeds aan dat naar hun inschatting het niveau 6 al bereikt was. Greenpeace publiceerde op 25 maart een rapport waaruit zou blijken dat de ramp inmiddels net als Tsjernobyl op schaal 7 zou moeten staan. Op 12 april 2011 verklaarden de Japanse autoriteiten dat dit inderdaad het geval was‘. Na drie tot negen maanden zou de stralingsuitstoot onder controle moeten zijn. Er zijn officieel vooralsnog geen doden als gevolg van kanker door straling gemeld.

7. Softenon: Mismaakte Kinderen
In de jaren vijftig werd Softenon geïntroduceerd door Chemie Grünenthal als slaapmiddel dat zeer effectief bleek tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Begin jaren zestig bleek dat het gebruik van Softenon de geboorte van mismaakte kinderen veroorzaakte. Regulering is nog steeds niet overal goed geregeld, in Brazilië komen nog steeds kinderen met mismakingen voor onder ander omdat het middel wordt voorgeschreven tegen lepra.

8. Bloed Diamanten
Bloeddiamanten ‘is een term die wordt gebruikt voor een diamant die in een oorlogszone wordt gegenereerd en verkocht om een opstand te financieren, een oorlogsinspanning van een invallend leger of een krijgsherenactiviteit‘. Dit betreft vooral conflicten in Angola, Ivoorkust en Sierra Leone. De beroemde de Beers diamantenhandelaren in België en anderen schuwden niet om aan bloeddiamanten te verdienen. De Veiligheidsraad heeft meerdere pogingen gedaan om conflict-vrije diamanten te certificeren.

9. Nike en Mensenrechten
Anno 2017 heeft Nike zijn imago nog steeds niet op orde en buit de voordelen (met name lage belastingen op haar producten) van zogenaamde Free Trade Zones in betreffende landen uit. Oxfam vecht, met name in Indonesië, nog steeds voor betere lonen, het recht om vakbonden op te zetten, klachten-vertrouwensprocedures, meer respect voor mensenrechten en met name een einde aan de korte termijn contracten. Dit zodat het Nike haar activiteiten niet zomaar meer uit een regio kan weghalen en de arbeiders met niks achterlaat.

10. Volkswagen fraudeert met uitstoot
‘Volkswagen [en inmiddels ook Fiat en Audi] loopt de kans op een miljardenboete omdat het volgens de Amerikaanse autoriteiten moedwillig heeft geknoeid met software die helpt de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Volgens Amerikaanse milieutoezichthouder heeft VW het motormanagement van enkele dieselmodellen zo veranderd dat de schonere verbranding alleen gebeurt als de auto wordt onderworpen aan de periodieke keuring waarbij de uitstoot wordt gemeten.’

We hebben uiteraard veel schandalen niet kunnen meenemen, de genoemde behoren echter tot de meest vreselijkste misstanden.
Verder lezen:

multinationalmonitor.org

stopcorporateabuse.org

ethicalcorp.com

– greenpeace.org/international/en/campaigns/detox/electronics/how–the-companies-line-up

– globalpolicy.org/social-and-economic-policy/tables-and-charts-on-social-and-economic-policy/transnational-corporations

list25.com/25-biggest-corporate-scandals-ever