Linux: Open Source Gemeenschap

Linux

Linux is verreweg de meest gebruikte open source software en heeft de grootste community van programmeurs. De code die wordt gebruikt om Linux te maken is gratis en beschikbaar voor het publiek om te bekijken, aan te passen en bij te dragen. De Linux-kernel is een kernel van het besturingssysteem, gemaakt in 1991 door Linus Torvalds. Hij heeft ook Git gemaakt, een systeem voor het beheer van de variëteit aan versies van de broncode van de software. Dit omdat, hoewel de kerndelen van het Linux-besturingssysteem algemeen zijn, er veel Linux-distributies zijn die verschillende software-opties bevatten.

open source

Tegenwoordig worden Linux-systemen gebruikt voor heel veel computergebruik: ‘de adoptie van Linux in productie-omgevingen, in plaats van alleen door hobbyisten te worden gebruikt, begon halverwege de jaren negentig in de supercomputing-gemeenschap, waar organisaties zoals NASA begonnen met het vervangen van hun steeds duurdere machines met clusters van goedkope Linux commodity-computers’ (Wikipedia, 2017). Dit werd commercieel opgevolgd door Dell, IBM en Hewlett-Packard. Linux bood hen een uitweg uit het monopolie van Microsoft op de markt voor desktop besturingssystemen. Tegenwoordig gebruiken veel thuis- en enterprise-computers ook Linux en ook bijvoorbeeld Google’s Chrome en Android voor smartphones.

Gemeenschap
Een Linux-distributie wordt grotendeels bepaald door de community. Elk programma en elke linux-distributie heeft een verscheidenheid aan mensen en vaardigheden nodig om ze succesvol te maken, waaronder: testers, ontwerpers, schrijvers, vertalers, packagers en ontwikkelaars (Opensource, 2017). ‘In veel steden en regio’s proberen lokale verenigingen die bekend staan als Linux User Groups (LUG’s) hun voorkeursdistributie uit en promoten bij uitbreiding gratis software. Ze houden vergaderingen en bieden gratis demonstraties, training, technische ondersteuning en installatie van het besturingssysteem aan nieuwe gebruikers (Wikipedia, 2017). Verder zijn er veel IRC-chatrooms, nieuwsgroepen en online forums en andere manieren om Linux-gebruikers en ontwikkelaars te ondersteunen.

Git
Git is een van de belangrijkste beheersystemen van Linux om het programmeren te versnellen. ‘Elk Git-werkboek bevat de volledige bewaarplaats (repository) met een volledig historisch overzicht en volledige volgmogelijkheden’ (Wikipedia, 2017). Dit betekent dat verschillende gemeenschappen gedecentraliseerde nieuwe versies, aanpassingen en tests kunnen maken voordat deze aan verschillende versies van Linux worden toegevoegd. Een dergelijke gemeenschap is Github die commercieel gebruik maakt van Linux wat kan omdat het een open-sourceproduct betreft. Daarnaast worden de producten van Github opnieuw regelmatig gebruikt voor nieuwe open source-projecten. ‘Het biedt alle gedistribueerde versie- en broncodebeheer (SCM), de functionaliteit van Git, evenals het toevoegen van zijn eigen functies. Het biedt toegangscontrole en verschillende samenwerkingsfuncties zoals bug-tracking, functieverzoeken, taakbeheer en wiki’s voor elk project’ (Wikipedia, 2017). Begin 2017 rapporteerde Github een omzet van 140 miljoen dollar met bijna 20 miljoen gebruikers en 57 miljoen repositories, waarmee het de grootste aanbieder van broncode ter wereld is (Wikipedia, 2017).